За пореден път се проведе Поход за мир и неутралитет в

...
За пореден път се проведе Поход за мир и неутралитет в
Коментари Харесай

Мажд Алгафари за днешния поход за мир: Трябва да погледнем националните си интереси

За следващ път се организира Поход за мир и неутралитет  в редица градове у нас и в чужбина. По данни на уредниците към 12 хиляди души в столицата са се присъединили в митинга, който мина през целия център на града и приключи с автошествие. 

" Основната цел на митинга беше най-много за не въвличането на България във военната интервенция в Украйна. Въвличането й под всякаква форма - даване на оръжие, било то муниции или жива мощ, каквото и да е. До някаква степен най-много да погледнем националните си ползи ", разяснява за " Фокус " журналистът Мажд Алгафари. 

" Организацията на това събитие траеше повече от месец, безусловно единствено с персонални средства и дарения. Някои ни подариха сцената, други озвучаването, трети генератора, едвам ги използваме за събитието. 99% от нещата бяха дарения. Дори въпросите за печатане на референдума бяха подаяние от една печатница ", изясни той.

Според Лилия Божикова, един от уредниците на митинга, 36 града у нас се включиха в похода, както и българи от Прага, Торонто, Нова Зеландия, Чехия, Канада и Норвегия.

По думите й настояването на жителите е България да резервира неутралитет.  " Изпращайки оръжие към Украйна, ние не провокираме мир ", сподели Божкова. 

Според уредниците на митинга, макар големия брой хора и отправената покана, доста малко медии са участвали на похода и са отразили събитието. 

Преди шествието да тръгне по централните софийски улици уредниците събираха подписи за образуване на референдум за мир и суверенитет, а в допитването имаше 6 въпроса. 

Граждани, присъстващи на митинга, споделиха, че е било неточност, че уредниците са създали допитването с 6 въпроса дружно, а не един по един, тъй като по този метод съществува възможност да има противоречие от страна на хората с някои от въпросите в допитването. Въпреки това, те споделиха още, че това не е спряло никого да даде своя автограф в поддръжка на идеята.

Мажд Алгафари разяснява, че съгласно него не е имало човек, който е участвал на митинга и не се е подписал. " Подписването траеше доста дълго време и на доста пунктове ", сподели той. 

Въпросите в подписката са:

1. Подкрепяте ли да се откри национална политика на боен неутралитет на България във връзка с всички външни за територията и спорове?

2. Подкрепяте ли изпращането и потреблението на български въоръжени сили отвън страната по отношение на въоръжен спор да се взема решение единствено с народен референдум?

3. Подкрепяте ли пребиваването на задгранични военни формирования на територията на страната във връзка външен за България въоръжен спор да се позволява единствено с народен референдум?

4. Подкрепяте ли да бъдат изменени условията за брой подписи за производство на народен референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание наложително да взима решение за произвеждането му?

5. Подкрепяте ли да е налице решение на народен референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е определен един от отговорите ДА или НЕ - и това болшинство е най-малко една трета от участвалите в последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли народен референдум да може да се създава по отношение на дълготрайни контракти от компетентността освен на Народното събрание, само че и на Министерския съвет, като те се ратифицират или подписват единствено в случай че има позитивно решение на референдума?

Алгафари разяснява още, че уредниците са помолили всички присъстващи, без значение от коя партия са, да не се носят партийни флагове, а единствено и само българският трикольор. 

Следващият подобен поход за мир ще бъде на 21 май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР